Onderwijs – Vrede in het hart van onderwijs en opvoeding
Onze Visie: Onderwijs van een Cultuur van Vrede
Het Huis van Vrede ziet dat onderwijs en opvoeding de kracht hebben om een vreedzame en verbonden samenleving te realiseren. Eén waar elk individu gerespecteerd wordt en een onderdeel vormt van een groter geheel. Dit is wat wij bedoelen met van Ik naar Wij. In onze visie gaan kennis en persoonlijke groei samen met het ontwikkelen van menselijkheid en bewustzijn. Zo ontstaan betrokken leerlingen en studenten die leren hoe zij – nu en later – een positieve bijdrage aan de wereld kunnen leveren.
“Om de zaken te veranderen, moeten we allereerst investeren in onderwijs. Onderwijs is een heilige plicht en we kunnen deze verantwoordelijkheid tegenover onze kinderen niet ontlopen. Onze kennis, onze middelen, onze knowhow en onze technologie bundelen we in dienst van het algemeen belang en de toekomst. Samen handelen voor vrede, samenleven, rechtvaardigheid en waardigheid. Ieder van ons is een cel van hetzelfde lichaam. Dat lichaam heet ‘Mensheid’.”

Universal Human Values: Menselijke Waarden die Verbinden
Een essentieel onderdeel van een cultuur van vrede is het herkennen en integreren van universele menselijke waarden in het dagelijkse leerproces. Denk aan respect, eerlijkheid, samenwerking en empathie. Wanneer deze waarden niet alleen in aparte lessen worden behandeld, maar verweven zijn in de cultuur van school of onderwijsomgeving, worden ze een levende praktijk:
Respect
Voor elk levend wezen
Rechtvaardigheid
Eerlijke verdeling en een gelijkwaardige benadering
Samenwerking
Leren wat je samen kunt bereiken en hoe ieders talenten bijdragen
Empathie
De vaardigheid om je in de ander te verplaatsen en medeleven te tonen
Deze waarden maken leren rijk en betekenisvol. Ze laten leerlingen ervaren hoe zij als mens van waarde kunnen zijn, nu en later, op school, in hun familie en in de maatschappij.
De Cirkelwerking voor Onderwijs
Een praktische manier om deze cultuur van vrede in de dagelijkse praktijk te brengen, is de Cirkelwerking van deugden en kwaliteiten. Deze eenvoudige, maar diepgaande dialoogvorm is bruikbaar in de klas, in lerarenteams en zelfs met ouders.

Hoe werkt het?
- •Deelnemers zitten in een kring, waardoor iedereen even belangrijk is.
- •Er is een leeg middelpunt waar alle ideeën in gelegd worden – niemand claimt ‘de waarheid’.
- •We doen mee vanuit oprechtheid, respect en bescheidenheid.
- •Na elke bijdrage volgt een korte stilte. Zo krijgen alle stemmen, inclusief die van stillere leerlingen, de ruimte.
Voordelen
- •Verdieping door echte aandacht en ruimte voor ieders inbreng
- •Verbinding: leerlingen, docenten en ouders voelen zich gehoord en gezien
- •Synergie: door te luisteren in plaats van te discussiëren, ontdek je elkaars kwaliteiten
De Cirkelwerking kan worden ingezet bij visievorming, reflectie, het vinden van oplossingen of het versterken van het groepsgevoel. Daarmee ontstaat een schoolcultuur waarin ieder kind en elke volwassene zich verbonden en gewaardeerd voelt.
Wij Helpen Scholen en Onderwijzers
Het Huis van Vrede deelt kennis en ervaring met onderwijsprofessionals, scholen en andere organisaties die streven naar een vreedzame en waardegerichte leeromgeving. We ondersteunen door:
Lezingen en presentaties
- •Vredesonderwijs en pedagogie
- •Burgerschap
- •Samenleven
Workshops en trainingen
- •Integreren van universele waarden in het curriculum
- •Cirkelwerking van deugden en kwaliteiten
- •Community building voor scholen en ouders
Lespakket
- •Learning from Humanity (sluit aan bij kerndoelen van burgerschap)
Wij helpen leerkrachten, directies en andere betrokkenen om hun eigen onderwijsvisie rond vrede en menselijke waarden vorm te geven, zodat meer kinderen en jongeren de kans krijgen om op te groeien met respect en bewustwording als basis.
Contact voor Scholen
Wil je meer weten over hoe je een cultuur van vrede kunt verankeren in je school, lessen of teamoverleg? Neem dan gerust contact met ons op. Wij denken graag met je mee en bieden verschillende mogelijkheden om vredesonderwijs in de praktijk te brengen.
Stuur ons een bericht en dan maken we gauw een afspraak.
Samen werken we zo aan een nieuwe generatie die, vanuit zelfrespect, medemenselijkheid en een constructieve houding, een vreedzame toekomst vormgeeft.